Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

9 Nisan 2012 Pazartesi

5. Sınıf Türkçe Dilbilgisi Testi ve Cevapları



KARIŞIK DİLBİLGİSİ TESTİ 

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde soyut bir sözcük vardır?
a. Öğrenciler defterlerini açtılar.
b. Okul bahçesindeki kuşlar uçtular.
c. Ali annesine rüyasını anlattı.
d. Veli kırk dokuz misketini de kardeşine verdi.

2. Hangi kelime diğerlerinden farklıdır?
a. Ders
b. Balık
c. Sevinç
d. Taş

3. Hangi kelime diğerlerinden farklıdır?
a. Ordu
b. Kalem
c. Koru
d. Filo

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde hem tekil hem de topluluk ismi kullanılmıştır?
a. Kafile ağır ağır otele doğru ilerliyordu.
b. Ormandaki hayvanlar, yavrularını beslemeyi düşünüyorlardı.
c. Babası Elif’e dört tane yeni hikaye kitabı aldı.
d. İstanbul, Türkiye’nin en güzel şehridir.

5. Aşağıdaki tamlamalardan hangisi tür olarak diğerlerinden farklıdır?
a. Kırmızı ev
b. Elbisenin rengi
c. Kapı kolu
d. Okul yolu

6. Aşağıdaki kelimelerden hangisi büyük ünlü uyumuna uymaz?
a. Kastamonu
b. Eminönü
c. İstanbul
d. Ankara

7.Hangi cümlede ünsüz benzeşmesi örneği vardır?
a. Kasap Ali, yeni gelen etleri dolaba yerleştirdi.
b. Yeşil ışığın yanmasıyla taksi hareket etti.
c. Okula giderken tostçunun önünden geçti.
d. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.

8. aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur?
a. Avcılar uzun bir kovalamacadan sonra kurdu yakaladılar.
b. Kazadan sonra, kazazedenin burnu uzun süre kanadı.
c. Fikrini arkadaşlarına kabul ettiremeyen Harun, çok ağladı.
d. Stattaki Fenerbahçe taraftarlarının sesleri gönlümü titretti.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması vardır?
a. Araçtaki yolcular ani frenden korktular.
b. Ağaçlar içindeki ev çok şirindi.
c. Şiir insanın ruhuna hitap eder.
d. Düşen uçağın enkazından 128 ceset çıkarıldı.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yardımcı sesler kullanılmamıştır?
a. Kapağın açılmasıyla pis bir koku yayıldı.
b. Onun arabası var, güzel mi güzel.
c. Parktaki çocuklar salıncaktan düşmüşler.
d. Kütüphanedeki kitaplar, gönüllüler tarafından bağışlanmış.

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ulama vardır?
a. Genç, adamı düştüğü yerden kaldırdı.
b. Yaşlı kadın, üstündeki parayı eve bıraktı.
c. Sınavdan yüksek alan öğrenciyi ailesi kutladı.
d. Öğretmen bahçedeki öğrencilere çok kızdı.

12. “Göz” kelimesi hangi cümlede diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
a. Gözüne top gelen sporcu, uzun süre saha kenarında bekledi.
b. Uykudan yeni kalkan adam gözlerini ovuşturuyordu.
c. Saatlerce aradığı kitabı dolabın gözünde bulan Ahmet çok sevindi.
d. Gözleri bozulan Melek, doktora gidip muayene oldu.

13. Altı çizili kelimelerden hangisi farklı bir anlamda kullanılmıştır?
a. Zilin çalmasıyla çocuklar bahçeye uçtular.
b. Ayakkabımın burnu aşınmış.
c. Senin ruhun kararmış.
d. Çocuk bu davranış karşısında dondu kaldı.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamında kullanılmıştır?
a. İstanbul Boğazı, Dünya’nın en güzel yerlerinden birisidir.
b. Girdiğimiz dar boğaz, bizi sıkıntıya soktu.
c. Yemek boğazıma takıldı.
d. Kaç boğaz geçindiriyor bu çocuk?

15. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamıyla kullanılmıştır?
a. Eski evimiz toprak yolun kenarındaydı.
b. Hiç değilse spor bir ceket alsaydın.
c. Oyunun ikinci perdesinde çok eğlendik.
d. Memlekete ulaşmamıza dünyalar kadar yol vardı.

Cevaplar:
1. C 2.C 3.B 4.A 5.A 6.C 7.C 8.A 9.D 10.C 11.C 12.C 13.B 14.C 15.C


Benzer Yazılar



1 yorum: