Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

12 Şubat 2012 Pazar

Hayat Veren Proje (GAP) 6. Sinif Sosyal Bilgiler Ders Notu



HAYAT VEREN PROJE(GAP)
Bir bölge idaresidir.1989’da Başbakanlığa bağlı olarak kuruldu. Amacı; bölge kapsamına giren illerde; konut, sanayi, madencilik, tarım, enerji, ulaşım gibi hizmetler ile bölgeyi hedef alan araştırmaların yaptırılmasıdır.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Tür­kiye'nin tarımla ilgili olarak hazırlanmış en büyük projesidir. Projenin yapımı hâlâ devam etmektedir.
Bu proje Dicle ve Fırat nehirleri üzerinde yapımı planlanan barajlar, hidroelektrik santraller ve sulama tesislerini kapsamaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi bir tarım ve hayvancılık alanıdır. Toprakları verimli ve geniş düzlükler halindedir. Tarımda en önemli sorun su­lamadır. Bu amaçla bölgede GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) adı ile bilinen çalışmalarla (baraj, kanal, tünel) tarım alanlarının sulanması ve burala­rın değerlendirilmesi düşünülmüştür. Buna paralel olarak çeşitli sektörlerin gelişmesi sağlanacaktır.
GAP 25 büyük sulama projesini kapsayan ve tamamlandığında 1,7 milyon hektar tarım alanının sulanmasını gerçekleştirecek olan dev bir projedir. Ülkemizde sulanabilir potansiyele sahip olan alanların 8,5 milyon hektar civarında olduğu düşünülürse bu projenin büyüklüğü daha iyi anlaşılır. Projenin 2010 yılında tamamlanması beklenmektedir.


Benzer Yazılar



7 yorum:

  1. Güzel bir yazı yazmış bulunuyorsunuz tebrik ederim bu yazdığınmız yazı bize performans notunda katkı sağlamıştır ... TEBRİK EDER TEŞEKKÜRLERİMİ SUNARIMM

    YanıtlaSil
  2. Yazilida çıkacak buradan çalışıyorum

    YanıtlaSil
  3. Sağolun işime yaradı #-#

    YanıtlaSil