Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

2 Aralık 2011 Cuma

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Adım Adım Türkiye Konu Sonu Testi


"Yaz tatilinde ailece Nemrut Dağı'nı ve Kommegene (Komegen) uygarlığına ait dev heykelleri görmek istiyoruz."
1. Ali ve ailesi, bu arzularını gerçekleştirmek için hangi şehrimize gitmelidir?
a. Van
b. Adıyaman
c. Bitlis
d. Bingöl

2. Atatürk'ün, çok istediği hâlde ana vatana katıldığını göremediği ilimiz aşağıdakilerden hangisidir?
a. Hakkâri
b. Antalya
c. Hatay
d. Mersin

3. Latin harfleri esas alınarak hazırlanan Türk alfabesi hangi tarihte kabul edilmişir?
a. 1 Kasım 1928
b. 1 Kasım 1923
c. 1 Kasım 1927
d. 1 Kasım 1924

4. Aşağıdakilerden hangisi geleneklerimizden birisi değildir?
a. Kına gecesi
b. Asker uğurlama
c. Sünnet düğünü
d. Doğum günü kutlaması

5. "Ülkemizde birçok şehir, kendine özgü ürünleriyle ünlüdür." Buna göre; hangi eşleştirme yanlıştır?
a. Kahramanmaraş-Dondurma
b. Diyarbakır-Karpuz
c. İzmir-Elma
d. Malatya-Kayısı

6. "1207 yılında Belh şehrinde doğmuş, daha sonra babasıyla birlikte Konya'ya gelmiştir. Buradaki medreselerde eğitim görmüştür. En önemli eseri "Mesnevi"dir. Her yıl, ölüm yıl dönümü olarak 27 Aralık'ta Konya'da Şeb-i Arus törenleri düzenlenir. Hoşgörü denince, akla gelen ilk isimdir."
Paragrafta sözü edilen ünlü düşünürümüz kimdir?
a. Mevlâna
b. Şems
c. Nesimî
d. Bâki

7. I)Din ve devlet işlerinin ayrılması
II) Yeni Türk alfabesinin kabul edilmesi
III) Tekke ve zaviyelerin kapatılması
IV) Halifeliğin kapatılması
Laiklik ilkesiyle ilgisi olmayan açıklama, aşağıdakilerden hangisidir?
a. I
b. II
c. III
d. IV

8. Atatürk 1925 yılında, kılık kıyafet inkılabını hangi şehrimizde başlatmıştır?
a. Bolu
b. Kastamonu
c. Sinop
d. Samsun

9. "Tek eşle evlilik, kadın-erkek eşitliği, kadına da boşanma hakkının tanınması" aşağıdakilerden hangisiyle birlite yasa hâline getirilmiştir?
a. Medeni Kanun'un kabulü
b. Ceza Yasası'nın kabulü
c. 1924 Anayasası'nın yürürlüğe girmesi
d. Soyadı Yasası'nın kabulü

10. Aşağıdakilerden hangisi, insan eliyle oluşturulmuştur?
a. Pamukkale Travertenleri
b. Atatürk Barajı
c. Peri Bacaları
d. Manavgat Şelalesi

11. Aşağıdaki tarihi eserlerden hangisi İstanbul'da bulunmamaktadır?
a. Topkapı Sarayı
b. Anadolu Hisarı
c. Selimiye Camii
d. Yerebatan Sarnıcı

12. Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk İlkeleri'nden birisi değildir?
a. Halkçılık
b. Laiklik
c. Cumhuriyetçilik
d. Millî Ekonomi

13. "Yâr bana bir eğlence Medet! Yâr bana bir eğlence medet!" tekerlemesiyle başlayan gölge oyunu hangisidir?
a. Orta oyunu
b. Karagöz ve Hacivat
c. Kukla oyunu
d. Meddah

14. Aşağıdaki şehirlerimizden hangisi, halkımıza hiçbir tarihte başkentlik yapmamıştır?
a. Kayseri
b. Bursa
c. Edirne
d. İstanbul

15. Hangi ülkeyle olan sınırımız Hatay'ın 1939 yılında ülkemize katılmasıyla son şeklini almıştır?
a. Yunanistan
b. Irak
c. İran
d. Suriye

Cevaplar

1-B, 2-C, 3-A, 4-D, 5-C, 6-A, 7-B, 8-B, 9-A, 10-B, 11-C, 12-D, 13-B, 14-A, 15-D


Benzer Yazılar



4 yorum:

  1. 1 ve 5 yanlış iki kez düşünmenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  2. nbr 1 tek yalnış cok guzel bır sıte

    YanıtlaSil