Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

28 Ekim 2011 Cuma

Arif Nihat Asya Bayrak Şiiri'ni Nasıl Yazdı


arif nihat asya bayrak şiirini nasıl yazdığını anlatıyor, bayrak şiiri nasıl yazıldı, bayrak şiirini yazan arif nihat asya neler düşündü, bayrak şiiri nasıl bir ruh haliyle yazıldı, bayrak şiiri ne zaman yazıldı, bayrak şiiri nerede yazıldı

Arif Nihat Asya, kendisinin "Bayrak Şairi" olarak tanınmasını sağlayan Bayrak şiirini nasıl yazdığını anlatıyor.

"Bayrak şiirini 35 yaşımdayken yazdım.Adana Erkek Lisesinde edebiyat öğretmeniydim. Hatay, Gazi'nin gayretiyle Türkiye'ye bağlanmıştı. Türkiye yeni bir sevinç içindeydi. Bu sevinci Adana da büyük coşkunluklarla yaşıyordu. Adana'nın Fransız işgalinden kurtuluşu, bildiğiniz gibi 5 Ocak 1922'dir. Bu bakımdan her sene 5 Ocak gününde Adana'da büyük şenlikler yapılır. Adeta yer yerinden oynar. Şehrin bir saat kulesi var, bir de Ulu Cami minaresi. İşte o saat kulesiyle Ulu Cami minaresi arasına her senenin 5 Ocak kutlamalarında kocaman bir bayrak asılır. Onbeş izcinin kolları üzerinde taşınan bir bayrak.

Hatay Türkiye'ye bağlandığı için 1940 yılının 5 Ocak kutlamalarının daha bir güzel, daha heyecanlı olması isteniyordu. O bakımdan Adana Maarif Müdürlüğünden bizim okula bir yazı geldi. Yazıda mealen deniyordu ki: "5 Ocak kutlamasında...o güne uygun şiirin liseniz öğrencilerinden biri tarafından okunması..." Lise müdürü bu konuda beni vazifelendirdi. Ben de öğrencilerim arasından üç dör kişi seçtim.

-Gidin kütüphanelerde araştırın.. Güzel bir şiir bulun. Pek duyulmamış bir şiir olsun. Meşhurların da kitaplarını karıştırın, adı pek duyulmamış şairlerin de.

Çocuklar gittiler. Birkaç gün sonra geldiler.

-Efendim bulamadık dediler.

-Bulamadık olur mu, diye öfkelendim. Gözünüzü dört açarak bir daha araştırın dedim.

Çocuklar çıkıp gittiler. Üç dört gün sonra elleri yine boş geldiler. E peki ne olacak? Kendi kendime dedim ki "Arif bu şiiri sen yazacaksın!" Bir gün sonra da 5 Ocak. Adana'da Ocak mahallesinde oturuyorum. O zamanlar bugünkü evlerde günün her saatinde elektrik yok. Geceleri petrol lambası yakıyoruz. El-ayak ortalıktan çeklince petrol lambasının yorgun ışığı altında bayrağımıza sığınarak kalemi elime aldım. Şafak sökerken Bayrak şiiri hazırdı. O gece, şiiri nasıl yazdımsa, öylece kaldı. Üzerinde ikinci bir defa oynamadım."

 *Yavuz Bülent Bakiler'in kitabından alınmıştır.


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder