Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

11 Nisan 2011 Pazartesi

Sınıf Yönetimi Modelleri



SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ

Tepkisel model; istenmeyen bir düzenleniş sonucuna veya davranışa tepki alan sınıf yönetimi modelidir. Amaç, istenmeyen davranışın değiştirilmesidir.

Önlemsel model; planlama düşüncesine bağlı, geleceği kestirme, istemeyen davranış ve sonucu, olmadan önleme yönelimidir. Amaç, sınıf sorunlarının ortaya çıkmasına olanak vermeyici bir düzenleniş ve işleyiş oluşturarak tepkisel modele gereksinimi azaltmaktır.

Gelişimsel model; sınıf yönetiminde öğrencilerin, fiziksel, duygusal, deneyimsel gelişim düzeylerinin gerektirdiği uygulamaların gerçekleştirilmesini esas alır; bir uygulamaya geçilmeden önce, öğrencilerin ona bu açılardan hazırlanmasını öngörür.

Bütünsel model; sınıf yönetimi algılarını bütünleştiren bu modelde önlemsel yönetimine öncelik verme, grubu olduğu kadar bireye de yönelme, istenen davranışa ulaşabilmek için istenmeyenin nedenlerini ortadan kaldırma vardır.

Her modelin kullanımında farklı yöntemler uygulanabilir. Tepkisel modelin kullanımında demokratikliğin veya öğrenci ağırlıklı olma yöntem olarak uygulanabilir.


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder