Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

3 Nisan 2011 Pazar

Okul Başarısında Ailenin Rolü



Okul başarısı, öğrencinin bulunduğu okul, sınıf ve derse göre belirlenmiş sonuçlara ulaşmada göstermiş olduğu ilerlemedir.
Başarısızlık kavramı ise daha çok gencin uzun süreli, hemen hemen her dersten, gelişim düzeyinin ve yeteneklerinin altında başarı göstermesi ve bu başarısızlığı bir türlü telafi edememesi durumu olarak kabul edilmektedir.
Akademik başarı/başarısızlık sadece öğrenciye-veliye-okula ait bir kavram değildir. İstenilen sonuçların alınmasında okul ve öğretmen kadar anne-babalar olarak sizlere de görevler düşmektedir. İşbirliği ve uyum içerisinde yapılacak çalışmalarla öğrenci başarısının sağlanacağı düşünülmektedir.
Başarısızlıkta Aileye Bağlı Nedenler:
  • Çocuktan başarılı olması konusunda çok fazla beklenti içinde olmak, onun kişilik değerinin sadece başarıyla değerlendirilmesi anlamına geldiği için, değerini anne babasının gözünde başarılı olmaya bağlanması çocukta kaygı yaratmaktadır. (Başarıda en önemli engellerden biri olan kaygı veya korku böylece ailede yaratılmış olur).
  •   Aile bireylerinden birini hastalanması veya ölmesi, ana babanın ayrılması, yeni kardeşin doğması gibi değişiklikler başarı üzerinde etkili olabilmektedir.
  • Çocuk ebeveynin eğitim konusundaki düşünce ve duygularını kendine mal eder. Eğitimsel süreçlere değer veren, öğretmenin çabasına saygı duyan ebeveynler çocuğun okula karşı tutumlarını olumlu etkilerken, öğretmenlik mesleğine saygısı olmayan aileler genellikle olumsuz etkilemektedir.
  • Alınan notlar, sıralamadaki düşüş, öğretmenlerin uyarısı ana babaların şiddetli tepkilerine yol açar. "İyi çalışmıyorsun, böyle giderse sefalet içinde yaşayacaksın", "hayatını kurtarmazsan ömür boyu pişmanlık çekersin" gibi yoğun endişe dolu konuşmalarla çocuklarının duygusal dengelerini bozabilmektedirler.
  • Okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de çocuğun sorumluluk almaya ve başladığı işi bitirmeye alışmasıdır. Eğer anne baba bu duyguyu kazandırmak için fırsatlar yaratmamışsa ve okul zamanı geldiğinde derslerinin sorumluluğunu almasını istiyorsa bu konuda bir sorun yaşamaları ihtimaldir.
  • Iyi niyetle sunulan bilgisayar, televizyon gibi teknolojik olanakların kullanımına sınır getirilmemesi, çocukta bağımlılık yaratır ve ders başarısını olumsuz yönde etkilemektedir.
  • Çocuğunuzun başarısında önemli etkenlerden bir tanesi de düzenli ve uyumlu bir aile hayatıdır. Çocuğunuzun düzenli yemek yemesine ve uykusunu almasına özen gösterilmelidir.
  • Çocuklara sürekli ders çalışmaları için baskı yapılması başarısızlığı arttırır. Akademik başarı konusunda öğrencinin kendini iyi hissetmesi, farklı yollarla kendini ifade etmesi için çocukların resim, müzik ve spor gibi diğer sosyal faaliyetlere yönlendirilmesi önemlidir.
  • Çocuğunuz yaşantısıyla ilgili paylaşımlarda bulunduğunda onu iyi dinleyin; alaycı, aşağılayıcı olmadan, hoşgörülü cevaplar verin. Birlikte geçirebileceğiniz özel zamanların olması başarı konusundan katkı sağlayacaktır.
Ders Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Öğrencilerimizin uygulaması gereken verimli ders çalışma teknikleri hakkında ebeveynlerin de bilgi sahibi olmasının başarının arttırılması için gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
  •   Yeterli ışık alan ve uygun ısıda bir yerde çalışılmalıdır.
  •   Çalışılan yerde öğrenci dikkatinin dağılmadığını, kendisini etkilemediğini de söylese, TV, müzik vb. uyarıcılardan korunmalıdır.
  •  Ders masada çalışılmalı, çalışırken dikkati çekecek afiş, resim, materyaller vb. görüş alanında olmamalıdır.
  • Okul dönüşü, okulda o gün öğretilenlerin tekrarı mutlaka yapılmalıdır.
  • Tekrar yaparken ÖNEMLİ NOKTALARIN belirlenmesi ve tekrarın sonunda bu noktaların yeniden gözden geçirilmesi gerekir.
  • Hafta sonunda, tüm hafta içinde öğrenilenlerin (önemli noktaların) genel tekrarının MUTLAKA yapılması gerekir.
  • Birbirine benzeyen ders konuları birbiri ardına çalışılmamalıdır. Arada benzemeyen bir konu yer almalıdır. Örneğin iki sosyal ders konusu arasında sayısal muhakeme ile ilgili bir konunun çalışılması verimliliği artırır.
ÇOCUK YAŞADIĞINI ÖĞRENİR
Eğer Bir Çocuk
Sürekli eleştirilmişse:
Kınamayı ve ayıplamayı öğrenir.
Kin ortamında büyümüşse:
Kavga etmeyi öğrenir.
Alay edilip aşağılanmışsa:
Sıkılıp utanmayı öğrenir.
Sürekli utandırılarak terbiye edilmişse:
Kendini suçlamayı öğrenir.
Hoşgörü ile yetiştirilmişse:
Sabırlı olmayı öğrenir.
Desteklenip, yüreklendirilmişse:
Kendine güven duymayı öğrenir.
Övülmüş ve beğenilmişse:
Takdir etmeyi öğrenir.
Haklarına saygı duyularak büyütülmüşse:
Adil olmayı öğrenir.
Güven ortamı içerisinde yetişmişse:
İnançlı olmayı öğrenir.
Kabul ve onay görmüşse:
Kendini ve insanları sevmeyi öğrenir.
Aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse:
Mutlu olmayı öğrenir.
DOROTHY NOLTE


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder