Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

9 Kasım 2015 Pazartesi

Yatay, Dikey ve Eğik Doğrular Konu Anlatımı, 3. Sınıf Matematik Etkinlikleri


3. SINIF MATEMATİK YATAY, DİKEY VE EĞİK DOĞRULAR KONU ÖZETİ
Her iki tarafı da sonsuza uzanan noktalar topluluğuna doğru dendiğini "Doğru, Işın ve Doğru Parçası" adlı konumuzda öğrenmiştik. Bu konuda da, doğru çeşitleri olan yatay doğru, dikey doğru ve eğik doğru terimlerini öğreneceğiz.

Doğru; yere olan konumuna göre üç farklı şekilde adlandırılır. Bu çeşitleri, bir görsel üzerinden anlatalım. Aşağıdaki görselde, evin bazı ayrıtlarına doğrular çizilmiştir.
Evin alt kısmındaki bordo renkli doğru, yatay doğruya örnektir. Yatay doğru, yere göre yatay şekilde durduğu için bu şekilde isimlendirilmiştir.

Evin duvar kısmındaki mor renkli doğru, dikey doğruya örnektir. Dikey doğru, yere göre dikey şekilde durduğu için bu şekilde isimlendirilmiştir.

Evin çatı kısmındaki gök mavi renkli doğru, eğik doğruya örnektir. Eğik doğru, yere göre eğik şekilde durduğu için bu şekilde isimlendirilmiştir.

Daha da özet yapmak gerekirse; bir doğrunun yere göre olan durumu onun aldığı isimdir. Bu sebeple, doğrunun isimlerini ezberlemek yerine mantığını anlamak; bu konunun aklınızda kalıcılığını arttıracaktır.


Benzer Yazılar



7 yorum: