Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

25 Şubat 2013 Pazartesi

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2013 YDS İlkbahar Dönemi) Başvuruları


2013-Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (İlkbahar Dönemi): Başvurular

4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Anılan Yönetmelik uyarınca Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde bir kez ve Eylül, Ekim, Kasım ayları içerisinde bir kez olmak üzere yılda iki kez; Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde ise Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde olmak üzere yılda bir kez yapılması öngörülen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavının (YDS) ilk uygulaması olan 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavı 7 Nisan 2013 tarihinde uygulanacaktır.

Sınava başvurular 18 Şubat 2013 tarihinde başlamıştır. Sınava başvurular 27 Şubat 2013 tarihinde sona erecektir. Sınava başvurunun son günlerinde yapılan başvurular nedeniyle Başvuru Merkezlerindeki yoğunluğun adayın mağduriyetine yol açacak bir durum oluşturmaması için adayların son başvuru gününden önce Başvuru Merkezlerinden başvurularını tamamlamaları, İnternetüzerinden bireysel başvuru yapacak adayların da en kısa sürede başvurularını yapmaları yararlarına olacaktır. Sınav ücretini yatıran ancak başvuru işlemini tamamlamayan adayların başvuru işlemini en kısa zamanda tamamlamaları, sınav ücretini yatırıp başvuru işlemini tamamlayan adayların ise başvuru bilgilerini, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.trİnternet adresinden kontrol ederek başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmeleri ve bu dökümü, sınavın diğer tüm aşamalarında gerekeceğinden özenle saklamaları çok önemlidir.
Adaylar, 2013-YDS İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme, sınav sonuçlarının kurumlarca kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
6-7 Temmuz 2013 tarihlerinde yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavında (2013-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik) ve daha sonraki yıllarda lisans düzeyinde yapılacak KPSS’lerde Yabancı Dil Testiyer almayacaktır. Yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplanarak oluşturulduğu KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından uygulanacak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacaktır.  KPSS’de yabancı dil testinin de (Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde) ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri zorunludur. 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına katılmayan veya bu sınava Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde katılmayan adayların, 2013 yılında yapılacak KPSS’de yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmayacaktır. Adaylar, 2013-Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) PUAN TÜRLERİ’ne aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir.
2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi seviye belirlemeye yönelik olarak, sadece Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapılacağından diğer yabancı dil bilgisi seviye belirleme sınavları (ÜDS, KPDS vb.) yapılmayacaktır. Ayrıca; ÖSYM tarafından uygulanan ve içeriğinde yabancı dil sorusu/testi bulunan sınavlarda 2013 yılından itibaren yabancı dil sorusu/testi bulunmayacak, bu adayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde YDS’den alacakları puanlar kullanılacaktır. İlgili mevzuatta Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (KPDS) yapılan atıflar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS) yapılmış sayılır. İlgili mevzuat gereği, lisansüstü eğitim, denklik, atanma işlemleri ile doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçları ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) sonuçları ile tercih yapacak adayların 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacaktır. Ancak, geçmiş yıllarda KPDS ve ÜDS’ye girip geçerli puanı almış adayların (KPSS’ye girecek adaylar hariç) bu hakları, ilgili mevzuatta belirtilen şekilde geçerliliğini korumaktadır.
İlgili kurumlar tarafından; öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atama için; yabancı dil okutmanı başvuruları için; yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemleri için; yüksek lisans programlarına giriş için YDS sonuçları kullanılabileceğinden bu durumdaki adayların da 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına katılmaları yararlarına olacaktır.
Bu nedenle, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yapılan KPSS, TUS, DUS vb. sınav ve yerleştirme işlemleri ile ÜDS/KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu/özel kurum ve kuruluşların sınav/yerleştirme işlemlerine katılacak adayların, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için 7 Nisan 2013 tarihinde yapılacak YDS’ye katılmaları önemle duyurulur.
ÖSYM BAŞKANLIĞI
2013- Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) TABLO-2 KPSS PUAN TÜRLERİ

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder