Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

13 Eylül 2012 Perşembe

İlköğretim Haftası Konuşma Metni Örnekleri


SAYIN VELİLER, DEĞERLİ ÖĞRETMEN ARKADAŞLARIM, SEVGİLİ ÖĞRENCİLER
Atatürk ilköğretim haftası

İnsanın en değerli varlık,
Sevginin en hünerli güç,
Bilginin en yenilmez kuvvet,
Emeğin en yüce değer,

Eğitimin en vazgeçilmez hizmet olduğuna inanan ve her şeyin insanı sevmekle başladığını kabullenen ……….. İlköğretim Okulu’nun huzurunda olmanın verdiği mutluluk içinde hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. İkinci yuvanıza hoş geldiniz.

Yurttaşlığın en önemli sınavının verildiği ilköğretimde çocuklarımıza her şeyden önce bir yaşam biçimi olarak demokrasiyi öğretmeli ve özümsemelerini sağlamalıyız. Ancak üreten ve yaşama doğrudan katılan insanların mutlu olabileceği gerçeğini unutmamalı, çocuklarımızın yaşamdan tat almalarını sağlamalıyız

Sevgili Öğrenciler; evinizden sonra değerli vakitlerinizi ayıracağınız yuvanız açıldı.Yuvanızda siz istemeseniz de saatler, günler, yıllar çabucak gelip geçecektir. Önemli olan saatleri, günleri ve yılları lehinize işletebilmektir. ”Hedefim güneş,ıskalarsam yıldızlardayım” diyebilmelisiniz. Geleceğin özgür ve kalkınmış Türkiye’sini yaratacak olan sizlerin okul öncesinden başlayarak tüm eğitim sürecinizde başarıdan başarıya koşan bireyler olarak yetişmenizi diliyorum.

Sayın Veliler; Bize emanet ettiğiniz, canınızdan çok sevdiğiniz sevgili yavrularınızı bu çatı altında hiçbir ayrım gözetmeksizin eğitmeyi amaç edindik.Yüreğimizdeki sevgiyi, belleğimizdeki bilgiyi, kişiliğimizdeki çizgiyi onlarla paylaşacağımızdan emin olabilirsiniz. Bu anlayış ve kararlılıkla beynini, gönlünü, yüreğini, emeğini ve yıllarını eğitime adamış eli öpülesi öğretmenlerime zor fakat kutsal görevlerinde başarılar diliyorum.

……………. Eğitim ve öğretim yılının oklumuza, ülkemize ,insanlığa hayırlı olması dileğimle saygı ve sevgiler sunarım.

Örnek 2

Sayın Kaymakamım, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Belediye Başkanım,
Değerli öğretmen Arkadaşlarım, Saygıdeğer Veliler, Sevgili Öğrenciler;

Her öğretim yılının başında, okula başladığım ilk günümün heyecanını hala yaşarım. Okul bahçesine meraklı ve ürkek adımlarla ilk adım atışım, annemin elini sıkı sıkı tutuşum, bilinmez bir heyecan ve korku… Ancak gülen yüzü, yumuşak ses tonuyla, sıcacık avuçlarında kaybolan minik ellerimi tutup beni sınıfa götüren öğretmenimi tanıyınca tüm korkularım yok oldu. Bu ilk gün anısını tüm tazeliğiyle her yıl yeniden yaşarım.

Aradan yıllar geçmiş, yine bir okul bahçesindeyim. Fakat şimdi bir öğretmen olarak. Yıllar önce yaşadığım heyecan ve tedirginliklerimi anımsıyor; okula gelen, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerinin duygusal durumlarını hissedebiliyorum. Çocuklarımız, güzel çocuklarımız, onlar geleceğimizin güvencesidir. 1’den 8’e tüm öğrencilerimiz küçücük ellerine kocaman yüreklerini sığdırarak geldiler okulumuza. Günlerdir boş kalan okul bahçesine tazelik ve zindelik getirdiler. İlköğretim haftasıyla can bulan okulumuz şenlendi, bayram yerine döndü.

Bu güzel günün ardından biz öğretmenler ve öğrencilerimize büyük sorumluluklar düşmektedir. İlköğretim meselesi demek: Büyük önder Atatürk’ün de dediği gibi vatan, millet, bayrak meselesidir. İlköğretim meselesi bir millet için bağımsızlık ve var olma meselesidir. Bu bilinç ve bu sevgi ile başladığımız eğitim öğretim yılının, başarıları da beraberinde getireceğine inancımız sonsuzdur.

Yıl boyunca; arkadaşlık sevgisinin perçinleşmesi, bilgi birikimimizin çoğalması, başarılarımızın doruk noktasına ulaşması dileğiyle…

İlköğretim Haftamız kutlu olsun!

Örnek 3
……………….. İLKÖĞRETİM OKULU 2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI "İLKÖĞRETİM HAFTASI" KONUŞMASI
Sayın müdürüm, değerli öğretmen arkadaşlarım, sayın veliler, sevgili öğrenciler,
Yeni bir eğitim yılının ilk gününde, sizlerle birlikte olmanın, Türkiye'nin    aydınlık geleceği olan çocuklarımızı yetiştirecek değerli meslektaşlarımla ve  ülkemizin geleceği çocuklarımızla birlikte olmanın farklı  heyecanı ve gururu içinde sizleri saygıyla selamlıyorum.
Sözlerime; Çin Bilgesi Kuan Tzu'nıın çok bilinen ve çok söylenen dizeleriyle başlamak istiyorum; 

"Bir yıl sonrasını düşünüyorsan, tohum ek ağaç dik; on yıl sonrasıysa tasarladığın 
ama yüz yıl sonrasıysa düşündüğün; öyleyse halkı eğit... 
Bir kez ürün verir, ekersen tohum; eğer dikersen bir kez, on kez ürün verir ağaç, 
Eğer halkı eğitirsen, yüz kez olur bu  ürün..."

Evet; yıllar, yüzyıllar öncesinden bize böyle sesleniyor Kuan Tzu;
Gerçekten de eğitime değer vermek, eğitimi olmazsa olmazların içine almak, çağdaş toplum olmanın en temel ve en vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bunu başarabilen toplumlar, toplumsal kalkınmayı çağdaşları olan toplumlara göre daha önce başarabilmiş toplumlardır. Bunu başaramayan toplumların kaderi ise geri kalmışlığın kalın çizgileri içinde kalmak olmuştur.

Başöğretmen Atatürk'ün ; "Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır" diye hitap ettiği değerli meslektaşlarım;
Ulu önderimizin bize yüklediği gelecek nesilleri yetiştirme sorumluluğu çok büyük bir güvenin ifadesidir. Kuşak çatışmaları yaşanırken anne çocuk, dede torun arasında; biz çocukları gençleri anlamak sıkı bir iletişim kurmak ve onları geleceğe hazırlamak gibi bir sorumluluğumuzun olduğunu bir an bile aklımızdan çıkarmamalıyız. Amacımız bilgi aktarmak değil, bilgiye ulaşmanın yollarını araştıran, bulabilen, bilgiyi paylaşabilen, teknolojiyi üretebilen ve insanlığın yararına kullanabilen dinamik, özgüvenli bir nesil yetiştirmek olmalıdır.

Ülkemizin geleceği, geleceğimizin güvencesi sevgili öğrenciler;
Ülkemiz, okuyabilmek uğruna yirmi kilometreyi çıplak ayakla yürüyen öğrencilerden, bir sınıfta doksan, bir sırada birlikte oturan beş öğrenciden, bilgisayarın ancak adının bilindiği günlerden bu günlere geldi. Sizler, okulumuzda, tek kişilik sıralarda, çağın teknolojik araçlarıyla donatılmış dersliklerde, her biri alanında uzmanlaşmış öğretmenlerin elinde eğitim göreceksiniz. Siz sevgili öğrencilerimizden tek isteğimiz, çok çalışmanız asla yılgınlığa düşmemenizdir. Unutmayınız ki öğretmenleriniz ve velileriniz zorlandığınız her konuda her zaman size destek olacaklardır.

Saygıdeğer Veliler;
Devletimizin, bizim ve sizin ortak amacı öğrencilerimizi geleceğe en donanımlı şekilde hazırlayabilmektir. Bu ortak amacı gerçekleştirmede sizlerin görevi öğrencinize, okulunuza sahip çıkmak ve desteklemektir. Bu nedenle sürekli okulumuzu, öğretmenlerinizi ziyaret ediniz. Öğrencinizle ilgili olunuz. Öğrencinizin yalnızca öğretim yönünden değil, eğitim yönünden de gelişmesi için imkânlarınızı sonuna kadar kullanınız. Onlara güveniniz, güven veriniz, başarılı yanlarını ön plana çıkarınız, başarısız olduklarında da asla vazgeçmemelerini söyleyerek umut aşılayınız. Onlara avucunuzda bir kuşu tutar gibi yaklaşınız. Avucunuzu sonuna kadar açarsanız kuş elinizden uçar gider; avucunuzu sıkı sıkıya kapatırsanız da ölümüne sebep olursunuz. 
Sözlerimi Atatürk' ün bize ışık tutan hedef gösteren şu sözleriyle son veriyorum; “Eğitimde feda edilecek tek bir fert yoktur” 
2010-2011 Eğitim-Öğretim yılının, öğrenci, öğretmen, yönetici ve Milletimize hayırlı olmasını diler, sevgi ve saygılarımı sunarım.
İlköğretim Haftası kutlu olsun.
İlköğretim Haftası Hakkında Bilgi


Benzer Yazılar



1 yorum: