Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

1 Mayıs 2012 Salı

Acımak Kitap Özeti


TÜRK DİLİ VE KOMPOZİSYON-1 DERSİ

KİTABIN ADI
ACIMAK
KİTABIN YAZARI
REŞAT NURİ GÜNTEKİN
YAYIN EVİ VE ADRESİ
İNKILAP  YAYINEVİ
BASIM YILI
1999


1)KİTABIN KONUSU:
Küçük yaşta gördüğü kötü muamelelerden dolayı acıma duygusu olmayan bir öğretmeni anlatıyor. Acıma duygusu olmayan bir bireyin iç hesaplaşmaları ve yetişkinlikte çektiği sıkıntılar, ustaca dillendirilmiş.

2)KİTABIN ÖZETİ:
Zehra adında bir öğretmen çok acımasız bir karaktere sahipti. Öğrencilerine her zaman kötü davranıyordu. Zehra’nın hayatında acıma diye bir duygu yoktu. İnsanların hata yapabileceğini ya da bazı durumlarda affedilebileceği gibi düşünceler ona yabancıydı. Acımasızlığı dillere destandı, ağlayan velilere bile üzülmüyordu. 
Bir gün babasının hastalandığını duydu. Okul müdürüne yanlışının olduğunu, kendi babasını zaten yıllar önce öldüğünü söyledi. Daha sonra babasının ölüm haberi geldi. Gidip gitmeme konusunda kararsız kaldı. Okul müdürünün telkinleriyle, İstanbul’a doğru yola çıktı.
Uzun süren tren yolculuğunda, babasıyla ilgili hatıralara daldı. Alkolik babası Mürşit Efendi’nin annesine, anneannesine, ablasına ve kendisine; kısacası hayatına kim girdiyse herkese olan kötü muamelelerini hatırladı. Zavallı annesi ve anneannesinin çektiği acılar, ablasının gözyaşları gözünün önünden gitmedi. Hiçbir işte dikiş tutturamayan ve yine de etrafta terör estiren, işe yaramaz babası şimdi ölmüştü. Fakat kendisi hiçbir şey hissetmiyordu ona karşı.
Babasının cenazesinin bulunduğu eski bir dostlarını evine gitti. Fakat hiçbir şekilde üzülmüyordu. Babasının yanına girmedi bile. Başka bir odaya geçti. Evin sahibi olan eski dostları babasından kalan eşyaların olduğu bir sandık tutuşturdu eline. Ölmeden önce hep seni sayıkladı diyerek. 
Sandıkta, kumaş parçaları, berbat yazılarla dolu birkaç kağıt ve babasının hatıra defterini buldu. Hatıra defterinin son bölümlerinde alkolik bir adamın titrek ve berbat yazıları vardı. Fakat defterin başına doğru gidildikçe yazılar güzelleşiyordu. İlk sayfasında ise; güzel ve naif yazılar vardı. Babası ilk sayfada memuriyete başladığını yazıyordu.
Zehra ne olduğunu bile anlamadan kendisi hatıra defterini okurken buldu. Kendisinin gece trende hatırladığı tüm hatıraları hatta hatırlamadıklarını bile babası deftere yazmıştı. Fakat bir tek farkla, babası deftere gerçekte ne olduysa onları yazmıştı. Zehra, olayların görünen kısımlarına bakıp babasına öfke duyan bir kızdı. Fakat aslında babası o durumlarda neler yaşamıştı, onları hiç görememiş, anlayamamıştı. Defter boyunca annesi ve anneannesinin; babasına neler yaptığını ve babasının onlar yüzünden neler çektiğini okudu Zehra. Hatta kendisinin en büyük şansı olarak gördüğü mezun olduğu okulu; babasının tek bir ricasıyla kazanmış olduğunu bile yeni öğrendi. Zehra babasının kendini, kendisi için feda ettiğini anladı. Çünkü babasının anlattığı her şey doğruydu, ama Zehra hiç o yönden bakmamıştı.
Zehra defteri sabaha karşı bitirdi. Defteri bitirdiğinde, babasına haksızlık ettiğini anlamaya başladı. Acıma duygusu olmayan Zehra öğretmen, babasının geçmişte bulunduğu duruma acımaya başlamıştı. Alkolik diyerek tiksinip utandığı babası Mürşit Efendi; hiçbir zaman kızlarının üzülmelerini istemeyen ve onların geleceğini kurtarma hesapları yapan iyi eğitim almış dürüst bir kişiydi aslında. Fakat ne büyük bir acıydı ki; Zehra bunları ancak o öldükten sonra öğrenebilmişti. Çünkü Mürşit Efendi; büyük bir asaletle bunları gizlice yapıyordu.
Zehra büyük bir üzüntüyle odadan çıkarak, babasının bulunduğu odaya gitti. Ve onun yüzüne örtülü olan çarşafı kaldırarak onu öptü. Ağlayarak babasından af diledi.
Defin işleminden sonra okuluna geri dönen Zehra öğretmenin artık bir eksiği kalmamıştı, acımayı öğrenmişti. Bir süre sonra da evlendi.

3)KİTABIN ANA FİKRİ:
Hiçbir zaman olaylar sadece bizim gördüğümüz yönüyle değerlendirilmemelidir. Empati yapmaya çalışmalı, karşımızdakini de anlamaya çalışmalıyız. Hep haklı olduğumuzu düşünerek hamleler yaparsak, karşımızdakinin hakkını asla ödeyemeyiz.

4) KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN ÖZELLİKLERİ:
Zehra Öğretmen     : Acımak nedir bilmeyen dik başlı, çatık kaşlı, asabi bir insandır.
Tevfik Bey                : Zehra Hanım için elinden gelen herşeyi yapmak isteyen fedakar ve iyi birisi.
Mürşit Efendi           : Zehra Hanım’ın babası. İyiliklerden yana ve fedakâr bir insandır. Yaptığı yanlış evliliğin bedelini tüm hayatı boyunca ödedi. Fakat bundan dolayı bir kere bile kızlarının kalbini kırmadı. Onlar için her şeye sabretti, hatta kızlarının kendisinden nefret etmesine bile.
Müşerref                   : Mürşit Efendi’nin karısı. Oldukça bencil ve para düşkünüydü. Başarılı ve
dürüst bir memur olan eşinin hayatını; annesine uyarak zindana çevirdi. Kızlarını hep babalarına karşı
doldurdu. Hep kendisini haklı çıkardı.
Feriha                        : Mürşit Efendi’nin büyük kızı.Veremden ölmeden önce; annesi ve anneannesi
tarafından kötü yollara düşürülmek istendi. Babası onu korumak için elinden geleni yaptı. Fakat arada
kötü olan babası oldu.
Kayınvalide              : Aşırı tutkuları olan ve bencil bir yaratılışa sahip bir kişi. Kocasının hayatını
zindana çevirip, ölmesine sebep oldu. O gün kendisine yeni bir kurban daha buldu, damadı Mürşit.
Kocasına yaşattıklarını ona da yaşattı. Kendisine benzeyen kızı ile birlikte, torunlarını istediği karakterde
yetiştirdi. Babalarından nefret ettirdi. Kitabın en kötü kişisi ve her şey onun başının altından çıktı.

5) KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER:
Kitap klasik bir Türk romanıdır; fakat bu romanda anlatılan olay oldukça akıcı ve gerçekçi dille anlatılmıştır. Dili sadedir, anlaşılması kolaydır ve tasvirler çok yerinde kullanılmıştır.
Hayatım boyunca beni en çok etkileyen kitaptır. Kurgusuyla hayran bıraktığı gibi öyküsüyle de unutulmaz bir kitap olmayı hak ediyor. Olayların önce Zehra’nın gözünden anlatılıp; sonra hatıra defterinden gerçekleri öğrenmemiz; bizi oldukça sarsan bir kurgulama. Bu kitabı hayatım boyunca unutmayacağım ve fırsat buldukça tekrar tekrar okuyacağım. Bu kitapla; empatinin önemini bir kez daha öğrenmiş oldum. Acımanın ne kadar değerli bir duygu olduğunu anlamış oldum.

6) KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ


Benzer Yazılar



6 yorum:

  1. bu dogru olan mı ?

    YanıtlaSil
  2. zehra babasının yüzüne örtülü olan çarşafı kaldırarak öpmedi açıkta kalan ayağını öptü ve sonunda evlenmedi acımayı öğrendi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Ayrıca Zehra öğrencilerine kötü davranmıyordu. Onların hatalarını affetmezdi sadece.

      Sil
    2. Haklısınız.

      Sil
  3. Sağolun çok işime yaradı

    YanıtlaSil
  4. bazı bilgi yanlışları var buraya güvenmeyin

    YanıtlaSil