Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

12 Şubat 2012 Pazar

Ticaret, 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Notu



TİCARET

Ülkeler arasında veya ülke içinde kâr amacıyla ya­pılan alış-verişe ticaret denir. Ülke içinde yapılan ticarete iç ticaret, ülkeler arasında yapılan ticare­te de dış ticaret denir.
A. İÇ TİCARET
Ülkemizde; hayvansal maddelerin her yerde üretil-memesi, nüfusun dengesiz dağılımı, bölgeler ara­sında yetiştirilen tarım ürünlerinin farklı olması ve sanayi kuruluşlarının dengesiz dağılımı gibi ne­denlerden dolayı çok canlı bir iç ticaret yapılmak­tadır.
İç ticaretin yapıldığı yerler pazar, hâl, dükkân, ma­ğaza, panayır ve fuar gibi isimler alır.

B. DIŞ TİCARET
Dış ticaret ihracat (dış satım) ve ithalat (dış alım) dan oluşmaktadır. Dış ticareti, ürün miktarı, ürün kalitesi, ürün fiyatı, iç tüketim ve ulaşım şartlan gi­bi hususlar etkilemektedir.
Türkiye 1980'li yıllara kadar tarım ve maden ürün­leri ihraç edip, işlenmiş sanayi ürünlerini ithal et­mekteydi. 1990'lı yıllarda sanayi ürünlerinin ihra­cattaki payı % 90'a çıkmıştır.

Türkiye’nin En Fazla İthalat  (Dış Alım)  Yaptığı  Ülkeler: Almanya, Rusya,İtalya ,Fransa, İsviçre,İngiltere
Türkiye'nin En Fazla  İhracat (Dış Satım) Yaptığı  Ülkeler:  Almanya,İngiltere,ABD, İtalya, Hollanda,Fransa,İspanya,Rusya.                                                       

İTHAL ETTİĞİMİZ MALLAR
Petrol, doğalgaz, kömür, iş makineleri, elektro­nik ürünler, saat, otomobil ve yedek parça, ge­mi, uçak, ilaç ve sağlık ürünleri, optik ve ölçü aletleri, muz, kakao, kauçuk, kahve, pirinç, şe­ker, et, kalay, alüminyum, kağıt, içki, sigara, elektrikli makineler, v.s.

İHRAÇ ETTİĞİMİZ MALLAR
-Pamuk, tütün, fındık, turunçgiller, kayısı, kuru üzüm, kuru incir, ceviz, Antep fıstığı, halı, mobilya, otomobil, otobüs, çimento, beyaz eşya ürünleri, demir çelik ürünleri, cam ve cam ürün­leri, krom, bor mineralleri, bakır, mermer, pa­muklu dokuma ve konfeksiyon ürünleri, ayak­kabı, deri v.s.


Benzer Yazılar



8 yorum:

  1. evet katılıyorum

    YanıtlaSil
  2. Hiçbirşey anlamadım tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o senin sorunun site gayet güzel

      Sil
  3. İYİ BİR SİTE ÇOK SEVDİM. OYUNLARA DA BAKILSIN OYUNLARI DA BİRAZ GELİŞTİRİN LÜTFEN TEŞEKKÜR EDERİM

    YanıtlaSil
  4. beyenmedim.................

    YanıtlaSil