Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

6 Temmuz 2011 Çarşamba

SBS Tercih Sisteminde Değişiklik Yapıldı


Bir milyon ilköğretim 8'inci sınıf öğrencisinin heyecanla beklediği, ortaöğretime yerleştirme puanı (OYP), yarın açıklanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı SBS'de tercih sistemini değiştirdi. Geçtiğimiz yıl okullarda büyük kontenjan açıklarının kalması ve düşük puan alan öğrencilerin bu kontenjanlara yerleştirilmesi kamuoyunda olumsuz karşılanmıştı. Bu yıl öğrenciler 8-20 Temmuz arasında 12 tercihten oluşan tek bir liste yapacak. Bu listeyle öğrenciler yedek ve asıl olarak yerleştirme işlemine girecek. Öğrenciler ek yerleştirme döneminde yeni bir liste yapmayacak. Bu listeyle 4 kez yedek yerleştirme işlemi yapılabilecek. Bu durumda öğrencilerin tercih listelerini çok dikkatli yapması gerekiyor. Tercihler okul müdürlüğünce elektronik olarak onaylanacak.
Tercihlerle ilgili bir düzeltme varsa elektronik onaylamadan önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak. Ayrıca tercihlerin elektronik ortamda hatasız, eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e-kılavuzuna uygun doldurulması gerekiyor. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak. Tercih sadece bir kez yapılacağından, başvurudan sonra değiştirilemeyecek. Bence doğru bir tercih için Türkiye başarı sırası çok önemli.
Ortaöğretime yerleştirme puanı (OYP) 196 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabilecek. Yerleştirme işlemleri OYP'ye göre düzenlenir. Öğrencilerden tercih başvuruları alındıktan sonra, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılır. Ortaöğretime yerleştirme puanlarının eşit olması hâlinde 8'inci sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı, eşitliğin devamı halinde, 7'nci sınıf SBS puanı, yine eşitliğin olması halinde 6'ncı Sınıf SBS puanı yüksek olan öğrenciye öncelik verilir. Bunların da eşit olması hâlinde tercih önceliği dikkate alınır.
Yerleştirme işlemi yapılarak öğrencilerin asil hakkı kazandığı tercihlerinin üstündeki tercihlerinde yedek yerleştirme yapılır. Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler birden fazla tercihinde yedek olabilir. Yedek yerleştirme yapılacak okulların kontenjan sayıları, asil kontenjan sayısının 8 katı alınarak belirlenecek. Yerleştirme işlemi bittiğinde bazı öğrenciler hem asil hem yedek olarak, bazı öğrenciler sadece asil olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilir. 26 Temmuz'da yerleştirme sonuçları açıklanacak. Asil listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 1-5 Ağustos arasında kayıt yaptıracak. Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nu incelemeden işlem yapmayın.
Sait Gürsoy


Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder