Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Fareler ve İnsanlar - Kitap Özeti


TÜRK DİLİ VE KOMPOZİSYON-1 DERSİ

KİTAP ÖZET FORMU

KİTABIN ADI                         :  FARELER VE İNSANLAR
KİTABIN YAZARI                  :  JOHN STEINBECK
YAYIN EVİ VE ADRESİ        :  SOSYAL YAYINLAR,BABIALI CADDESI,NO:14 CAĞALOĞLU-İSTANBUL
BASIM YILI                           :   2001


1.KİTABIN KONUSU : Birlikte dolaşan iki gezici toprak işçisinin bir çiftlikte yaşadıklarını,  bağlılık ve dostluklarını anlatmaktadır.

2.KİTABIN ÖZETİ: George ve Lennie,  Amerika’ da yaşayan,  çiftliklerde yaşayan toprak işçileridir. bu kişiler kendilerini diğer toprak işçilerinden farklı görürler.  Çünkü işçiler kazandıkları parayı ya kumar oynayarak ya da genelevde harcamaktadır. Onların hayalleri vardır. Biriktirdikleri para ile bir çiftlik satın alacaklardır. Bu çiftlikte çeşitli hayvanlar besleyecekler ve tarımla ugraşacaklardır. Şimdiye kadar gittikleri bütün çiftliklerde Lennie yüzünden kovulmuşlardır. Lennie uzun boylu, iri,  güçlü bir insandır ama kafası fazla çalışmaz ve tek başına hareket etmeyen, devamlı birilerine muhtaç olan bir insandır. Bunun yanında sevdiği şeylere dokunma hastalığı vardır. George ve Lennie,  arkadaşlarının tavsiyesi üzerine başka bir çiftlikte çalışmak için yola çıkarlar.  yolda Lennie bir fare bulur ve onu eliyle okşar. Okşarken de sıkarak fareyi öldürür. George, farenin kendisine faydası olmadığını ve onu atması gerektiğini söyler. Ama Lennie ona zara vermediğini sadece okşadığını söyler.  Sonra onu zorla yolda bırakır.  Lennie’ nin bu huyu ileride ikisine de zarar verecektir.  George bu sefer işe başlamadan  Lennie’ ye  uyarılarda bulunur. Çiftliğe gidince hiç konuşmaması gerektiğini, eğer çiftlikte bir olay olursa; çiftliğin biraz uzağında bulunan bir gölün kıyısında saklanmasını söyler. Ama çiftlikte her şey yolunda gitmez.  Ustabaşının oğlu olan Curley ve karısı iyi insanlar değildir. Curley'in karısı,  çiftlikte yaşamak istemeyen,   zengin olmak isteyen ve kocasını sevmeyen bir insandır.  bir gün Curley'in karısı Lennie’yi tanımak ister ve yanına gider.  Bu sırada çiftliktekiler oyun oynamaktadır.  Curley'in karısı ahırda köpekleri okşayan Lennie’nin yanına gider. bir süre muhabbet ederler.  Curley'in karısı saçlarının çok yumuşak olduğunu ve istiyorsa saçlarını okşayabileceğini söyler.  Lennie,  kadının saçlarını okşar. Curley'in karısı Lennie’yi uyarır ama elini saçından çekmesini söyler, sonra bağırmaya başlar. Paniğe kapılan Lennie ona sımsıkı sarılır. Kadının boynu kırılır ve ölür. Lennie önceden belirledikleri yere gider. Bu sırada Curley karısının cesedini bulur ve bunu Lennie'nin yaptığını anlar. Çiftliktekiler silahlarını alırlar ve Lennie'nin peşine düşerler. George doğrudan belirledikleri yere gider. Lennie ile hayallerini düşünmeye başlarlar. Diğerlerinin sesi iyice yaklaştığı sırada George can dostu Lennie'yi öldürür. Yanlarına gelen diğer adamlar Lennie'nin ölüsüyle karşılaşırlar. Sadece birisi, George'nin acısını bildiği için ona sokulur ve köpeği hatırlatır. "Sahibi onu başkaları öldürdüğünde daha büyük acı çekmişti." der. "Bu işi sen yapmasaydın, Curley yapsaydı; hayat boyu daha fazla acı çekecektin." der. "Sen doğru olanı yaptın!"

3. KİTABIN ANA FİKRİ: Hayallerimiz bizimdir. Kimse hayallerimizi yok edemez.  İnsan dostlarının sonuna kadar yanında olmalı, onu desteklemelidir.

4.KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ : Olaylar  genellikle bir çiftlikte,  George ve Lennie arasında geçmektedir. George biraz uyanık,  hayalleri çok olan bir insandır. Her zaman Lennie’ yi kollamak zorunda olduğu için hayallerini gerçekleştirememiştir.  Lennie ise kafası biraz yavaş işleyen,  temiz kalpli,  kendi başına yaşayamayan bir insandır.

5.KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER: Steinbeck bu romanda insan ruhunun derinlerine dalan keskin gözlerinin gördüklerini,  kendine özgü,  yalın, ve alçakgönüllü bir dille aktarmıştır. bu nedenle sürükleyici bir romandır.

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ:
   JOHN STEINBECK
 Amerikalı roman, oyun ve köşe yazarı. 1962’de Nobel edebiyat ödülü aldı. en ünlü romanları gazap üzümleri bir 20.yüzyıl edebiyat klasiği olarak kabul edilmektedir. Ünlü eserleri arasında Al Midilli, Cennet Çayırları, Fareler ve İnsanlar yer almaktadır. Californıa’ da doğmuştur. Olayları genelde Monterey Körfezinde geçmektedir.20 Aralık 1968’ de New York’ta ölmüştür.

Tüm Kitap Özetlerine Ulaşmak İçin Tıklayınız


Benzer Yazılar



8 yorum:

  1. orada can dostu Lennie tarafından öldürülür. yerine lenie can dostu tarafından öldürülür deseydiniz daha iyi olurdu

    YanıtlaSil
  2. kardeşim admin fare ölü bulunmuyo öldürülüyo lütfen bunu düzeltiniz

    YanıtlaSil
  3. admin fareler ölmez küçük kafası koptu onun manyak herif

    YanıtlaSil
  4. harika tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  5. hiç gözel değil

    YanıtlaSil